Vóór het sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het uiterst belangrijk dat jij je goed hebt voorbereid op je sollicitatiegesprek.

Hier volgen een paar tips zodat jij helemaal voorbereid bent.

Neem de vacature goed door

Bedenk voor jezelf wat de ideale kandidaat voor het bedrijf is en vind de overeenkomsten met jouw persoonlijke vaardigheden, eigenschappen en ervaring. Om hier achter te komen, kun je even op de website van het bedrijf kijken.

Doe onderzoek naar het bedrijf

Voordat je naar het gesprek gaat is het belangrijk dat jij je al hebt ingelezen in het bedrijf. Zo weet je ongeveer hoe de bedrijfscultuur is en of deze wel bij je past. Ook is het handig om zo veel over het bedrijf te weten te komen, voor het geval jouw gesprekspartner hier vragen over gaat stellen.

Oefen sollicitatievragen

Verderop in het artikel hebben wij een aantal veel voorkomende sollicitatievragen op een rijtje gezet. Lees die vragen goed door en bedenk voor jezelf alvast wat voor antwoord je daar op zou willen geven, zo voorkom je dat je in paniek raakt tijdens het gesprek.

Leg je sollicitatiespullen en kleding alvast klaar

Leg de avond voor het sollicitatiegesprek alvast al de benodigde spullen zoals cv en belangrijke documenten (paspoort, identiteitskaart) en je kleding klaar. Zo hoef je op de dag zelf niet te stressen.

Plan de route

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je te laat komt, daarom is het handig om alvast de route door te nemen. Houdt rekening met extra reistijd, vertrek dus ruim op tijd zodat je door een kleine vertraging niet te laat arriveert.

Sluit het gesprek netjes af

De afsluiting van een gesprek is minstens zo belangrijk als de eerste indruk. Aan het einde van het gesprek bedank je iedereen vriendelijk voor hun tijd en het beantwoorden van al je vragen. Geef aan het eind van het gesprek altijd jouw gesprekspartner(s) een hand.

Tijdens het gesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek worden er uiteraard vragen gesteld. Gelukkig kun je je op deze vragen voorbereiden. Er zijn een aantal standaard vragen die bijna bij elk sollicitatiegesprek worden gevraagd. Wij zetten ze even op een rijtje:

  • Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?
  • Wat trekt je aan in deze functie?
  • Waarom zouden wij jou moeten aannemen?
  • Wat zijn je sterke punten?
  • Kun je goed in teamverband werken?
  • Ben jij een harde werker? Waaruit blijkt dat?

Bedenk voor jezelf alvast van te voren wat voor antwoorden je op deze vragen wil gaan geven, maar let op; leer ze niet uit je hoofd! Als je de antwoorden uit je hoofd gaat leren dan heb je kans dat je het niet meer weet en dicht klapt. Het is belangrijk dat je ontspannen en spontaan over komt en dus ook op die manier antwoord geeft op de gestelde vragen.

Nog meer tips

De juiste sollicitatiekleding

Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek zul je je op verschillende manieren voorbereiden. De verzorging van je uiterlijk is één van de aandachtspunten. Bij een goede indruk hoort dat je er netjes uitziet. Niet overdone, maar wel goed verzorgd. Je kleding is daar een belangrijk onderdeel van. Het eerste wat jouw gesprekspartner namelijk ziet als hij of zij jou ziet, is je kleding. Hij of zij zal al meteen oordelen of jij geschikt bent voor hun organisatie.

Bij het kiezen van de kleding moet je op een aantal dingen letten:

  • Ga niet voor een uitbundige outfit. Je moet goed weten wat je wilt uitstralen. Om hier achter te komen kun je kijken naar wat de uitstraling van het bedrijf en de functie is. Is het bedrijf meer ‘casual’ of zakelijk? Daarnaast is het allerbelangrijkste dat de outfit bij jou past en jij je er goed in voelt.
  • Let op met de kleurkeuze van jouw outfit. Je kunt het beste gaan voor de veiligere kleuren zoals zwart, (donker)grijs, (donker)blauw of beige. Te uitbundige kleuren zoals groen of paars worden vaak als onprofessioneel gezien.
  • Wees terughoudend met sieraden en parfumgebruik, te veel hiervan kan afschrikkend werken. Tatoeages kun je het best zoveel mogelijk verbergen. Dit komt professioneler over dan als de tatoeages erg zichtbaar zijn.
Do’s and don’ts

Do’s

  • Wees beleefd tegen iedereen die je tegenkomt vanaf het moment dat je bij het bedrijf aan komt totdat je weer weg gaat. Ook tegen de receptionist.
  • Kom op tijd.
  • Een goede 1e indruk achterlaten.
    Goede handdruk, zelfvertrouwen uitstralen, duidelijk communiceren, correcte zithouding e.d.
  • Wees enthousiast en toon interesse in het gesprek.
  • Zet je telefoon uit om niet gestoord te worden. Daarnaast geef je ook geen goede eerste indruk als je telefoon ineens tijdens het gesprek afgaat.
  • Maak oogcontact. Heb je je sollicitatiegesprek met meerdere personen? Zorg er dan voor dat je het contact afwisselt.
  • Kom verzorgd naar het gesprek. Dus niet met slordig haar of vieze nagels. Tip voor de dames die nagellak gebruiken: ga voor een natuurlijke nagellak kleur.
  • Neem altijd voor de zekerheid je cv en andere belangrijke documenten (zoals identiteitskaart, paspoort) mee.
  • Bedank je gesprekspartners aan het einde van het gesprek.

Don’ts

  • Wees niet arrogant, maar ook niet te verlegen. Jezelf zijn is erg belangrijk.
  • Met een slechte voorbereiding zal je door de mand vallen. Je gesprekspartner zal zeker doorhebben dat je eigenlijk niets weet van het bedrijf en de functie.
  • Kom niet te laat binnen, al kauwgom kauwend en/ of rokend. Dit zijn echt no go’s.
  • Spreek je misschien toekomstige werkgever niet aan met je, maar met u. Doe dit tot gezegd wordt dat u zeggen niet nodig is.
  • Ga niet als eerste zitten, tenzij je gesprekspartner je uitnodigt om plaats te nemen.
  • Onderbreek je gesprekspartner niet. Laat hem/haar uitpraten en voor je antwoord geeft of een vraag wilt stellen.
  • Niet direct het gesprek beginnen met de vraag: Wat kan ik verdienen? Dit is niet netjes om direct te vragen. Het word je vanzelf verteld.
  • Zeggen dat je eigenlijk MOET solliciteren en niet geïnteresseerd bent. Als je dit zegt word je sowieso niet aangenomen.
  • Wees niet negatief, ook niet over je vorige werkgever.
Afwijzing na een sollicitatiegesprek

De meeste werkgevers sturen een afwijzing per post. Soms belt een personeelsfunctionaris om de afwijzing door te geven. Het kan moeilijk zijn positief te reageren op slecht nieuws. Blijf toch professioneel en beleefd. Geef de werkgever niet de schuld van je afwijzing. Als er nog een keer een interessante vacature vrijkomt, heb je weer een kans. Gedraag je je bot en onprofessioneel, dan zijn je kansen voor altijd verkeken.

Van afwijzingen kun je veel leren. Achterhaal de reden van de afwijzing. De werkgever kan je tips geven die tijdens een volgende sollicitatie in je voordeel werken. Bovendien is de vacature mogelijk komen te vervallen of had een interne kandidaat voorrang. Dan is je onzekerheid onterecht. Vragen die je de personeelsfunctionaris kunt stellen zijn:

  • Wat vond u mijn sterke punten?
  • Op welke punten schoot ik tekort?
  • Wat waren de sterke kanten van de aangenomen kandidaat?
  • Kwam ik goed over tijdens het sollicitatiegesprek?
  • Heeft u tips voor een volgende sollicitatie?
  • Vond u mijn brief en CV goed? Kan ik iets verbeteren?
  • Bewaart u mijn CV voor toekomstige vacatures?
  • Kan ik u binnenkort nog eens bellen om te vragen of er vacatures zijn?

Hoe ga ik verder na een afwijzing?

Neem een afwijzing vooral niet persoonlijk. Een afwijzing betekent namelijk niet dat jij niet goed bent, maar dat een andere kandidaat net iets meer geschikt was. Aanvaard afwijzingen als een onderdeel van het solliciteren. Geef niet op, uiteindelijk krijg je een baan.

Doe iets met het kritiek van de werkgever op jouw sollicitatiebrief, cv of sollicitatiegesprek. Pas je brief en cv aan en kijk altijd goed naar de advertentie en pas je brief en cv daarop aan. Oefen van te voren je gesprek met een bekende. Een bekende zal jou altijd eerlijk kritiek geven en geeft dan aan wat je beter kunt doen.

Sollicitatiebrief schrijven

Waarom is een goede sollicitatiebrief zo belangrijk?
In een sollicitatiebrief geef je aan dat je in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf of instantie en je geeft ook aan waarom jij daar de juiste kandidaat voor bent. De sollicitatiebrief is het eerste wat je nieuwe werkgever van jou onder ogen krijgt en daarom is het belangrijk dat de eerste indruk goed is.

Stappenplan.
Een sollicitatiebrief dient in een bepaalde volgorde te worden geschreven. Met dit stappenplan weet je zeker dat je een goede sollicitatiebrief hebt.

  1. Begin je brief altijd met persoonlijke informatie. Je naam en naw gegevens worden als eerste vermeld. Vervolgens vermeld je de adresgegevens van het bedrijf waar je solliciteert.
  2. Dan komt het onderwerp van de brief.
  3. Daarna vermeld je de datum en schrijf je de aanhef. Omdat je de contactpersoon nog niet kent is het netjes om de brief altijd te beginnen met ‘Geachte meneer/mevrouw [achternaam]’.
  4. Laat in de eerste alinea weten op welke functie je solliciteert en hoe je aan deze functie bent gekomen.
  5. Licht in de tweede alinea belangrijke en relevante werkervaring/kwaliteiten uit je CV toe. Kies de werkervaring/kwaliteiten uit die voor het bedrijf en de functie van belang zijn. Maak het concreet door voorbeelden te geven uit je huidige functie.
  6. Licht in de derde alinea toe waarom jij juist bij dat bedrijf wilt komen werken en niet één van de concurrenten. Wat maakt dit bedrijf zo speciaal?
  7. Sluit in de vierde alinea je brief af en geef aan dat je bereid bent de brief/cv in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Probeer dit op een pakkende en originele manier te doen waardoor je nog meer opvalt. Blijf daarbij wel netjes en professioneel. Groetjes stuur je naar je vrienden/familie. Het afsluiten van een sollicitatiebrief doe je met ‘Vriendelijke groeten’.
  8. Verder is het heel belangrijk dat er geen spelfouten in je brief staan, dus kijk je brief altijd nog even goed na.

Weet je na dit stappenplan nog niet helemaal zeker hoe jouw brief er uit moet zien? Zoek dan op internet naar een voorbeeldbrief , zodat je weet hoe de sollicitatiebrief er uit zal komen te zien.

Tips.

  • Kom in je openingszin enthousiast en gemotiveerd over. Zo maak je indruk op het bedrijf, omdat je laat zien dat je geïnteresseerd bent.
  • Wees zelfverzekerd in je brief, maar niet te overdreven. Toon juist een beetje bescheidenheid, selecteurs stellen dit op prijs.
Omgaan met een afwijzing

Afgewezen worden is natuurlijk heel vervelend, maar je kunt hier ook van leren. Om te achterhalen waarom jij bent afgewezen, kun je de werkgever bellen met een paar vragen. Bedenk voor jezelf wel eerst wat je wil vragen.

Afwijzing na een sollicitatiebrief.

Vaak krijg je de afwijzing binnen via de post of mail. Een enkele keer belt een werkgever zelf. Het is natuurlijk nooit leuk om afgewezen te worden, maar zie het als een leermoment.

Misschien moet je je sollicitatiebrief of CV aanpassen. Bovendien is de vacature mogelijk komen te vervallen of had een interne kandidaat voorrang. Dan is je onzekerheid onterecht.

Je kunt de werkgever achteraf even opbellen met een aantal vragen. Zo zijn dit een aantal belangrijke vragen:

  • Wat vond u van mijn brief?
  • Wat vond u van mijn CV?
  • Heeft u tips voor een betere sollicitatiebrief en CV?
  • Bewaart u mijn CV voor toekomstige vacatures?
  • Kan ik u binnenkort nog eens bellen om te vragen of er vacatures zijn?

Laat je tijdens het gesprek niet afschepen met standaardantwoorden. Pas als je doorvraagt, krijg je interessante antwoorden waar je wat aan hebt. Zegt de werkgever dat een andere kandidaat meer ervaring heeft? Vraag wat voor specifieke ervaring deze kandidaat heeft. Die informatie is met name belangrijk als jij het idee hebt dat jouw profiel goed bij de functie past. Gebruik de informatie om je sollicitatiebrief en je CV bij te werken.

Lees na de afwijzing nog eens je sollicitatiebrief en cv goed door. Staan daar fouten in? Dan zou dit een reden kunnen zijn van de afwijzing. Kijk daarom nog altijd goed je brief en cv na om dit soort dingen te voorkomen.